YEREL
Giriş Tarihi : 26-03-2023 16:30

“Yurttaş ekokırım yasası yapıyor" kampanyası

Karadeniz Ereğli Çevre Platformu (KERÇEP) tarafından da bu konuda imza kampanyası başlatıldı.

“Yurttaş ekokırım yasası yapıyor

Çevre aktivistleri ve yurttaşlar doğaya karşı işlenen suçlar için kanun teklifi hazırladı. 

“Yurttaş ekokırım yasası yapıyor" adıyla bir kampanya başlatıldı ve bu kampanya ile birlikte doğaya karşı işlenen suçların da insanlığa karşı işlenen suçlar kapsamında alınması isteniyor.

Karadeniz Ereğli Çevre Platformu (KERÇEP) tarafından da bu konuda imza kampanyası başlatıldı.

İmzaya açılan kanun taslağına göre Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 77. maddesine A bendi eklenerek "Soykırım ve insanlığa karşı suçlar" başlığının "Soykırım, insanlığa ve gezegene karşı suçlar" olarak değiştirilmesi isteniyor.

Madde 77/A olarak hazırlanan kanun teklifi şöyle:

Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları olarak Ekokırım Suçuna ilişkin kanun teklifimizi, gereğinin yapılması için sunuyoruz. (2023 yılı)

MADDE 1-26/09/2004 tarihili ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun ikinci kitap, birinci kısım birinci bölümün “Soykırım ve İnsanlığa Karşı suçlar” başlığı ve “Soykırım, İnsanlığa ve Gezegene Karşı Suçlar” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 2-5237 sayılı Kanunun 77’nci maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki 77/A maddesi eklenmiştir.

Ekokırım Suçu

MADDE 77/A

Doğal veya kültürel çevrede insan veya diğer canlıların hayatını tehlikeye atmak, doğal veya kültürel varlıklar üzerinde ağır tahribata yol açabilecek davranışlarda bulunmak yahut hukuka aykırı diğer bir fiili işlemek suretiyle bütün bir ekosistemde kısa vadede telafisi mümkün olmayacak zarara yol açma tehlikesi doğuran kişiye müebbet hapis cezası verilir, ayrıca suçun işlenmesinden elde edilen maddi menfaatler ile bunların değerlendirilmesi veya dönüştürülmesi sonucu ortaya çıkan ekonomik kazancın on katı kadar adli para cezasına hükmedilir.

Birinci fıkradaki suçun taksirle işlenmesi halinde ise onbeş yıldan az olmamak üzere hapis cezasına hükm olunur, ayrıca suçun işlenmesinden elde edilen maddi menfaatler ile bunların değerlendirilmesi veya dönüştürülmesi sonucu ortaya çıkan ekonomik kazancın beş katı kadar adli para cezasına hükmedilir.

Ekokırım suçunun işlenmesi sonucu bütün bir ekosistemde kısa vadede telafisi mümkün olmayacak zarar meydana gelmişse, fail hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına; suçun taksirle işlenmesi halinde yirmi yıl hapis cezasına hükmolunur, ayrıca suçun işlenmesinden elde edilen maddi menfaatler ile bunların değerlendirilmesi veya dönüştürülmesi sonucu ortaya çıkan ekonomik kazancın yirmi katı kadar adli para cezasına hükmedilir.

Bu suçlardan dolayı tüzel kişiler hakkında da güvenlik tedbirine hükmolunur.

Bu suçlardan dolayı zaman aşımı işlemez.

MADDE 3-Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4-Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

AdminAdmin