YEREL
Giriş Tarihi : 25-11-2021 16:07

CHP'Lİ KADINLARDAN EŞ ZAMANLI BASIN AÇIKLAMASI

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddet Uluslararası Mücadele günü kapsamında Cumhuriyet Halk Partisi Kdz.Ereğli Kadın Kolları 81 İlde eş zamanlı olarak basın açıklaması düzenlendi.

CHP'Lİ KADINLARDAN EŞ ZAMANLI BASIN AÇIKLAMASI

Kdz.Ereğli’de Atatürk Anıtı önünde düzenlenen basın toplantısında ortak açıklamayı okuyan Kadın Kolları Başkanı Naile Bingül 25 Kasım Dünya Kadına karşı Şiddetle Mücadele Günü’nün tarihçesi hakkında bilgiler vererek, “61 yıl önce canlarıyla bedel ödeyen bu cesur ve onurlu kadınların mücadelesi, bugün de bizlerin omuzlarında yükseliyor. Bu bilinçle, dünyaya ve ülkemize demokrasiyi, adaleti ve eşitliği getirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları olarak, bir yandan örgütlü gücümüzü arttırırken, diğer yandan dünyadaki ve Türkiye’deki kadın hareketine ses katıyor, mücadeleyi birlikte büyütüyoruz.

Ülkemiz demokrasiden uzaklaştıkça, kadına yönelik şiddet hız kesmeden devam ediyor. Kadınlar sırf kadın oldukları için öldürülüyor, şiddete uğruyor. 11 gün önce Başak Cengiz’i samuray kılıcıyla katleden katil Can Göktuğ Boz; ‘Birini öldürmeyi planladım, kadın direnemez diye onu öldürdüm’ demişti.

Bizler, en temel hakkımız olan yaşam hakkımıza sahip çıkmak için direniyoruz. Kadınların can simidi olan İstanbul Sözleşmesi’nden bir gece yarısı, tek adamın kararıyla çıkılmasını asla kabul etmiyoruz!”İlk seçimlerde kadın düşmanı zihniyeti sandığa gömeceğiz ve Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun söz verdiği gibi ilk bir hafta içinde İstanbul Sözleşmesi’ni yeniden yürürlüğe koyacağız. Cumhuriyet Halk Partisi olarak, geçen yıl sözleşmenin bir maddesini hayata geçirdik ve Genel Merkezimizde “Alo Şiddet” hattı kurduk. Yaşam en temel haktır diyerek projemize “Yaşam Hak” adını verdik. 444 82 85 numaralı hattımızı arayan tüm şiddet mağduru kadın ve çocuklara, 7/24 ücretsiz destek hizmetleri verdik ve vermeye devam ediyoruz. Projemiz kanalıyla şunu daha net görüyoruz: İstanbul Sözleşmesi’nin fesih kararından sonra iletilen şiddet vakalarında artış var.” Şeklinde konuştu.

Bingöl, son süreçte yaşanan kadın cinayetlerinden örnekler verdiği konuşmasını, partisinin kadına yönelik şiddeti önleme ve aile politikalarını anlatarak tamamladı.

İYİ Parti Kdz.Ereğli Yönetim Kurulu Üyesi İlkgül ARKAN’da yaptığı konuşmada, “Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ülkemizi hem düşman işgalinden kurtarmış hem de bizlere çağdaş demokratik,laik ve eşitlikçi bir ülke bırakmak için uğraşmıştır.

Ancak, son yıllarda yanlış politikaların uygulanması nedeniyle kadınlarımız cinsiyet eşitsizliğini belirgin halde yaşar hal almıştır.

Kadın istihdamı maalesef geride kalmıştır. Kadınlarımızın sosyal güvence altında olmaları maalesef gözetilmemiş, kadına yönelik şiddet gitgide artmış, kadınlarımız yaşamdan koparılmıştır. Oysaki toplumların ilerlemesi kadınlara verilen önemle mümkündür.

Devletin yapması gereken ülkenin neredeyse yarısını oluşturan kadınların şiddetten korumak önleyici tedbirleri uygulamak, sığınma evlerinin şartlarını iyileştirmek, sayısını artırmak, kadınları ekonomik olarak güçlendirecek imkanlar bağlamak ve toplumsal cinsiyet eşitliği bilinci oluşturmaktır. İstanbul Sözleşmesini uygulayarak ve sözleşmenin gereği olan tüm politikalar hayata geçirilmelidir. Unutulmamalıdır ki kadın cinayetleri politiktir ve İstanbul sözleşmesi yaşatır” dedi.

Bu arada,  Kdz.Ereğli Kadın Platformu’da 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddet Uluslararası Mücadele günü dolayısıyla basın açıklaması yaptı.

Açıklama şu şekilde:

“25 Kasım bir mücadele sembolüdür…

25 Kasım; 1999 yılında Birleşmiş Milletler’in, “Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması için Uluslararası Mücadele Günü” olarak benimsendiği gündür.

Mirabel Kardeşler diğer bir deyişle “Kelebekler” diktatörlük karşıtı mücadelede ağır baskılara uğradılar ve 25 Kasım günü diktatörlük güçleri tarafından işkence ile öldürüldüler. Mirabel kardeşlerin öldürülmesinden bir yıl sonra Trujillo karşıtı hareket, diktatörlüğün sona ermesini sağladı.

Dünyanın her yerinde bugün KADINLAR, dayanışma ve mücadele ruhuyla, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, aile içi ve toplumsal şiddete, ayrımcılığa karşı çıkmakta; kadınlara yönelik şiddetin önlenmesi için mücadele çağrısı yapmakta ve çözüm önerileri sunmaktadır. Çünkü KADINLAR, ne yazık ki dünyanın her yerinde hukuki, ekonomik, sosyal ve siyasal alanda saldırıya maruz kalmakta ve sömürüye uğramaktadır.

Ülkemizde ise, kadına yönelik şiddette her geçen gün artış yaşanmakta; kadınlarımız fiziksel, psikolojik, ekonomik şiddete maruz kalmakta ve hatta yaşam hakları vahşice ellerinden alınmaktadır.

Ne yazık ki kadınlar, hayatın her alanında boşanmak istedikleri için, “hayır” dedikleri için, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasa etkin bir şekilde uygulanmadığı için, kolluk kuvvetleri görevlerini gerektiği gibi yapmadıkları için, yargı mercileri şiddeti önlemek yerine kadınların yaşam tarzını sorgulamaya devam ettiği için, kadınlar çalışma hayatındaki eşitsizlikler nedeniyle özgür bir yaşam kuramadığı için, şiddete, cinsel saldırıya maruz kalıyor, öldürülüyor.

Her yıl taciz, tecavüz kadın cinayeti ve bunun gibi türlü toplumsal, ekonomik, psikolojik ve fiziksel şiddetlere maruz kalan kadınlar rakamlarla anılırken diğer yandan erkeğin şiddeti ile mücadele eden kadınların sayısı gittikçe artmakta ve örgütlü mücadelenin değeri daha fazla önem kazanmaktadır.

Tüm veriler gösteriyor ki, taraf olunan uluslararası sözleşmeler, iç hukuktaki düzenlemeler kadına karşı ayrımcılığı ve şiddeti önlemeye yetmiyor. Kadınlar kanun kapsamında alınan koruma kararlarına, tedbirlere rağmen şiddete uğramaya, öldürülmeye devam ediyor. Yasal mevzuattaki tüm değişiklik ve düzenlemelere rağmen, kadına yönelik şiddetin artarak devam etmesinin nedeni, kadın erkek eşitliğine inanmayan devlet politikasının her alanda uygulamaya konulmuş olması, ülkemizde artan  bireysel silahlanma, işsizlik ve göç gibi faktörlerdir. Aynı zamanda kadına karşı şiddet, cinayet, cinsel saldırı dosyalarının etkin soruşturulmaması, sanıkların çeşitli sebeplerle iyi hal ve haksız tahrik indirimlerinden faydalanması failleri cesaretlendirici bir sebep olarak varlığını koruyor. Kadın kazanımlarına yapılan saldırılar, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesinden çekilmesi ve 6284 sayılı kanunun iptali tartışmaları, nafaka hakkının sınırlandırılması talepleri, kadın derneklerine yapılan baskılar, kadınların düzenlediği gösteri ve toplantı yürüyüşlerindeki orantısız polis müdahaleleri, pandemi koşullarında kadınları korumaya yönelik hiçbir tedbir alınmaması, durumun vehametini arttırıyor.

Maalesef Türkiye gündeminde mücadele etmek zorunda kaldığımız konular hiç bitmezken, Cumhurbaşkanı, İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkan kadınları sapkın ilan edip, kadınları kadınlara kırdırmak için çağrılar yapıyor…

Kadına Yönelik Şiddet İnsan Hakları İhlalidir. Biz Kdz.Ereğli Kadın Platformu olarak elde edilen kazanımları ihlal edecek ve ortadan kaldıracak düzenleme ve değişikliklerin karşısında olduğumuzu bildiriyor, yetkilileri İstanbul Sözleşmesini ve 6284 sayılı Kanunu etkin bir şekilde uygulamaya, kadına karşı ayrımcılığı ve şiddeti önleyecek politikalar geliştirmeye davet ediyoruz.”

NELER SÖYLENDİ?
@