YEREL
Giriş Tarihi : 08-11-2019 19:31

KDZ. EREĞLİ’DE MADEN GALERİSİ AÇILDI

Kdz. Ereğli'de, Uzun Mehmet’i anma törenleri kapsamında Maden Galerisi’nin açılışı düzenlenen törenle gerçekleştirildi.

KDZ. EREĞLİ’DE MADEN GALERİSİ AÇILDI

Kdz. Ereğli'de, Uzun Mehmet’i anma törenleri kapsamında Maden Galerisi’nin açılışı düzenlenen törenle gerçekleştirildi.

Kdz. Ereğli Kaymakamlığı, Kdz. Ereğli Belediyesi ve Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) işbirliği ile İlçe Emniyet Müdürlüğü karşısındaki otopark alanında kurulan Maden Galerisi’nin açılışı ilçe protokolünün katılımı ile yapıldı.

Törende konuşan Kaymakam İsmail Çorumluoğlu, kömür galerisi simülasyonu alanına katkı sağlayanlara teşekkür etti, söz konusu alanı bölge halkının gezip görmesini istedi.

Çorumluoğlu, yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“ÇELİK, KÖMÜR VE LOKOMOTİFİN OLDUĞU BİR MÜZE”

“Bu günün bu şekilde yaşanmasında emeği geçen çalışma arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Gönlümden geçen şudur; bu şehir madenci şehri. Buraya gelen misafirlerimizi, böyle bir galeriyi gezdirerek uğurlamamız gerekiyor. Zonguldak'ta var ama her ziyaretçiyi Zonguldak'a götürecek değiliz, madem bu işi biz burada bulduk, Uzun Mehmet burada bizim bir büyüğümüz, geçmişimiz O’nu burada da yaşatmamız gerekiyor. Şu anda çalışmalarımız devam ediyor, teknik çalışmalarımız da devam ediyor. Belediyemiz ile sivil toplum kuruluşlarımızla ve siyasi parti başkanlarımızla hep istişare halindeyiz. Çelik, kömür ve lokomotifin olduğu bir müze alanının planlanması içerisindeyiz.

'MADENCİ ARKADAŞLARIMIZIN HAKKI ÖDENMEZ'

Soma'da 301 kişinin vefat ettiği o elim hadisede ne yazık ki ben de görevliydim, oranın kaymakamı değildim ama içeriden şehitlerimizin çıkartılma işi ile ilgilenen bir kaymakamdım.  O anı gördükten sonra bu madenci arkadaşlarımızın hakkının ödenmeyeceğini anladım. Yerin o kadar altında, 301 tane maden şehidi elimizden geçti, ailelerin o halleri elimizden geçti. Cenab-ı Allah'tan bu mübarek günde dilerim ki bu tür elim kazalar bir daha ülkemizde ve dünya üzerinde yaşanmamasın. Buradaki bu çalışma alanı yaklaşık 1 ay burada duracak, ne kadar halkımıza duyurabilirsek o kadar da faydalı olur diye düşünüyorum.”

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık da Uzun Mehmet'i anma ve taşkömürünün bulunuşunun 190. yıldönümünde açılan maden galerisi ile madenciliğin bölge halkına ve ziyaretçilere tanıtımının yapıldığını belirtti.

Posbıyık, konuşmasında şunlara değindi:

“Özellikle sayın kaymakamımıza teşekkür etmek istiyorum. Bizim aklımızda böyle bir şey yoktu, bu maden galerisini kurulması için bizlere talimat verdi. Belediyenin büyük desteği ile maden galerisini burada kurduk.  Ereğli'de yaşayan, kömürün bulunduğu merkezde yaşayan insanların birçoğunun kömür ocağın altını bilmediğini biliyorum. Hatta bir maden galerisi nasıl olur, o şehitlerimiz,  madende çalışan insanlarımız nasıl çalışıyor bilemezler. Vatandaşlarımız şu anda bu galeriyi gezmek suretiyle onu bir nebze olsun anlayacaklar. Bu bakımdan sayın kaymakamımıza huzurlarınızda şükranlarımı sunuyorum. Zonguldak’ın ve Ereğli’nin emekçilerinde yüz karası yoktur, kömür karası vardır.”

Konuşmaların ardından Maden Galerisi’nin açılışı Kaymakam İsmail Çorumluoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Hüseyin Sami Uyar, Belediye Başkanı Halil Posbıyık ve diğer protokol üyeleri tarafından gerçekleştirildi. Açılışın ardından ise protokol, öğretmen ve öğrencilerle vatandaşlar galeriyi gezerek yetkililerden bilgi aldılar.

AdminAdmin