YEREL
Giriş Tarihi : 08-11-2019 13:48

MUHTAR GÖKMEN'DEN ŞAŞKINLIK YARATAN KONUŞMA!

Taşkömürünün Bulunuşunun 190. Yıldönümü ve Uzun Mehmet’i anma günü etkinliklerine, Kestaneci Mahallesi Muhtarı Yücel Gökmen’in konuşması damgasını vurdu.

MUHTAR GÖKMEN'DEN ŞAŞKINLIK YARATAN KONUŞMA!

Uzun Mehmet’in Köseağzı köyünün Neyren Deresi yatağında 1829 yılında taş kömürünü buluşunun 190. Yılında tören ile anıldı. Tören de konuşan Kestaneci Mahallesi Muhtarı Yücel Gökmen, Uzunmehmet’in torunlarının yaşadığı mahallesinde işsiz gençlerin Türkiye Taş Kömürü Kurumu’na giremediklerini ve Genel Maden işçileri sendikasının sadece törenden törene gelmesinden dolayı sitemli bir konuşma gerçekleştirdi. 

Karadeniz Ereğli’de, Taşkömürünün Bulunuşunun 190. Yıldönümü ve Uzun Mehmet’i anma günü etkinliklerine, Kestaneci Mahallesi Muhtarı Yücel Gökmen’in konuşması damgasını vurdu. Muhtar Gökmen, yer yer duygulu şekilde yaptığı konuşmasında, “İşçi alınmıyor, niye alınmıyor Kestaneci mahallesinden? Uzun Mehmet’in torunları işsiz. Beş göbek Uzun Mehmet’in torunuyum. Bin beş yüz işçi alındı. Yüzde biri alınsa, şu çocuklar evlerine ekmek götürür” dedi.
Karadeniz Ereğli’de Taşkömürünün Bulunuşunun 190. Yıldönümü ve Uzun Mehmet’i Anma Günü dolayısıyla tören düzenlendi. Törene Karadeniz Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hüseyin Sami Uyar, Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık,  AK Parti Karadeniz Ereğli İlçe Başkanı Mehmet Fatih Çakır, MHP İlçe Başkanı Rahman Demirtürk, bazı siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu ve sendika yöneticileri ile Türkiye Taşkömürü Kurumu Armutçuk Müessesesi Müdürü  Ali Ekim ve TTK yetkilileri ve vatandaşlar da katıldı.
Törende, Ereğli Kaymakamı Çorumluoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Uyar, Belediye Başkanı Halil Posbıyık, GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu ve törende hazır bulunan maden işçileri Uzun Mehmet Anıtı’na çelenk sundu.  Daha sonra maden şehitleri için saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.
KESTANECİ MUHTARI GÖKMEN: “TTK’NIN BEŞ LİRASI YOK!”
Program çerçevesinde ilk konuşmayı yapan Kestaneci Mahallesi Muhtarı Yücel Gökmen, Uzun Mehmet öldüğünden bu yana yaşanan bir konu hakkında bir sitemi dile getirmek istediğini söyledi.
Gökmen şöyle konuştu:
“Mahallemi dolaştım, şurada yirmi kişi yok mahalleden. Uzun Mehmet’in torunlarından beş kişi yok. Benim mahallemi buralar almaz. Uzun Mehmet adına mahallemde bir çivi yok. Kanser hastası çok, fabrika dumanı bizi mahvetti. Kestaneler kurudu, cevizler kurudu, biz de kuruyoruz. Benim ailemde üç tane kanser hastası var.
Mahallemin spor salonu yok. Çocukların oynayacağı bir basket sahası yok. Şurada bir top sahası var aşağıda. Çocuklar gitmiş orada top oynamış, çocukları dövmüşler. Geldiler, ‘Muhtarım sen nasıl bir muhtarsın, senin mahallende niye bir top sahası, basket sahası yok’ diye sitemde bulundular bana. Her şeyimizi yapan Ereğli belediyesi, camimizin yüzde seksen betonunu döken de Ereğli Belediyesi. Camimizin adının Uzun Mehmet olmasını isterim. İhtiyaç halindeki bir insan beş lira veriyor, TTK’nın beş lirası yok, Amelebirliğinin, TTK’nın veya kömürle ilgili ne kadar bölüm varsa mahallemde en azından bir musluk takıversinler, camime bir tuğla alsınlar. Mahalle muhtarı olarak üzülüyorum.
Araştırdım. Mahallem için her gün belediye binasındayım. Bütün müdürlerim bilir. Hiçbir dilekçemi geri çevirmediler. Her şeyi Ereğli Belediyesi’nden değil, TTK’dan da bekliyorum. Uzun Mehmet’in torunlarıyız. Uzun Mehmet şehit, ölüsü yok, mezarı yok dua edecek. Bir çivisi olmaz mı Uzun Mehmet adına. Kestaneci mahallesi adına utanıyorum. Benim mahallem burayı doldurur, on kişi yok.
İşçi alınmıyor, niye alınmıyor Kestaneci mahallesinden? Uzun Mehmet’in torunları işsiz. Beş göbek Uzun Mehmet’in torunuyum. Bin beş yüz işçi alındı. Yüzde biri alınsa, şu çocuklar evlerine ekmek götürür. Mahallede çok eksikler var. Benim mahallemde, dünyanın en yaşlı Çanakkale gazisi var. Kore gazisi bizde, iki tane polisimiz var şehit. Asker şehidimiz var. Allah’ınızı severseniz  hiç kusura bakmayın sevgili kurumlarım, buraya geliyorsunuz, şu kadar kömür çıktı diyorsunuz. Bu beni hiç ilgilendirmiyor. Mahalleme ne getiriyorsunuz, bu beni ilgilendiriyor.”
GMİS BAŞKAN YARDIMCISI MUTLU: “GELECEĞİMİZE SAHİP ÇIKALIM!”
GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu konuşmasında, Muhtar Gökmen’in sitemlerine cevap olarak, “Muhtarımız sitemini yaptı, biz GMİS olarak muhtarımız bizi ziyaret ederse, musluk değil musluklar da takacağız, onun buradan sözünü vermiş olalım” ifadelerini kullandı.
Yanlış politikalara karşı maden işçileri ve bölge halkı olarak seslerini yükselttiklerini, iş, aş ve geleceklerine sahip çıktıklarını belirten Mutlu şöyle dedi:
“2019 yılında işe alınan bin 500 madenci kardeşimizle havzamıza yeni bir heyecan geldi. Ancak çalışan sayısında artış olmadı. Çünkü hemen hemen aynı sayıda arkadaşımız emekli oldu. Bugün TTK’da 8 bin maden işçisi çalışıyor. Üretimi 2 milyon tonlara çıkarmanın hesabı yapılıyor. Oysa TTK’nın kuruluş kapasitesi yılda 5 milyon ton satılabilir taşkömürü üretmektir. En kısa zamanda bu hedefe ulaşmanın planlamasını yapmak zorundayız.
Çünkü Türkiye’nin taşkömürü ithalatı için yılda 4-5 Milyar dolar harcayacak lüksü yok. Ekonomik krizi en kısa zamanda aşmanın yolu, üretmekten ve kendi doğal kaynaklarımızı değerlendirmekten geçiyor. Türkiye’nin taşkömürüne ihtiyacı var, yeraltında kömürümüz, yer üstünde çalışmaya hazır insanlarımız var. Üretimi en k ısa zamanda arttırabilecek kurum TTK’dır.  Bu gerçeği bilen bölge insanları olarak bu düşüncelerimizi her ortamda anlatalım, işimize, aşımıza, ülkemizin ve milletimizin geleceğine sahip çıkalım.”
TTK Armutçuk Müessese Müdürü Ali Ekim ise konuşmasında, Taşkömürünün oluşumu, nitelikleri, tarihçesi ve kullanım alanları hakkında bilgi verdi. Ekim, “2018 yılında elektrik üretimimizin yüzde 29,8’i doğalgazdan, yüzde 37,3’ü kömürden. Bu özellikle 2018’de yükselmiştir. 2017’de doğalgazın oranı çok daha yüksekti. Yüzde 19,8’si hidrolik enerjiden, yüzde 6,2’sirüzgardan, yüzde 2,5 termal enerjiden, yüzde 2,6’sı ise güneş enerjisinden elde edilmektedir. İnsan yaşamında ve enerji hammaddesi olarak önemli bir yeri olan kömür, fosil kaynaklı yakıt olarak sanayi sektöründe, ısınma amaçlı olarak, termik santrallerde kullanılarak enerji sektöründe, koklaşabilir özelliği olan kömürler ise demir çelik endüstrisinde kullanılmaktadır. Kömür, özellikle demir çelik endüstrisi için hayati önem taşımaktadır. Hammaddeye yakınlığı dolayısıyla Demir Çelik Endüstrisi Zonguldak ve çevresinde kurulmuştur” diye konuştu.
Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Uzun Mehmet’i bir kez daha sevgi ve saygıyla andığını belirterek, “Uzun Mehmet’in vatan görevi olarak gördüğü bir dava için kararlılığı ve azmi hepimiz için örnek olmalıdır. Taşkömürü, sadece Zonguldak ve bölgenin kaderini değiştirmekle kalmadı, ülke ekonomisine de çok büyük faydalar sağladı. Uzun Mehmet vatanı için kömürü aramaktan vazgeçmemiş ve bu milli serveti ortaya çıkarmıştır. Uzun Mehmet bu uğurda hayatını ilk maden şehididir.  Karaelmas için nice kayıplar vermiş bir memleketin evlatları olarak bu zorlu serüvenin büyük acılarına tanıklık ettik. Tüm madenci kardeşlerimi sevgi, barış ve dostlukla selamlıyor, çalışma koşullarının iyileştirilmesi için verdikleri mücadelede her zaman yanlarında olacağımızı ifade ediyorum” diye konuştu.
Posbıyık, Uzun Mehmet’in kömürü buluşunun hikayesinin anlatıldığı eğitici bir kitapçık hazırladıklarını ve bugün itibarıyla dağıtımına başladıklarını ifade etti.
Karadeniz Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu da konuşmasında Kestaneci Mahallesi Muhtarı Gökmen’in konuşmasına cevap verdi. Çorumluoğlu, “Muhtarımıza bir konuşma hakkı verdik, biraz sitem dolu bir konuşma oldu. İstemek doğrudur, burada da isteyecektir ama bazı şeyleriilk defa burada istemesini doğru bulmadım. Bundan önce bize gelip istişare edebilirdi, bu konuda muhtarın bir eksikliği var, onu da sizinle paylaşmak istedim” dedi.
Törene halkın ilgisinin protokolden geride olmasının üzücü olduğunu belirten Çorumluoğlu, “Yine de muhtarımızın taleplerini de kaymakamlık olarak diğer kurumlarla birlikte dikkate alacağız” ifadelerini kullandı.
Çorumluoğlu, “8 Kasım’ın ilçemizde daha iyi kutlanabilmesi için bizler, kaymakamlık, belediye, STK’lar, TTK olarak çaba harcıyoruz. Burada hem Uzun Mehmet’e, hem kömüre sahip çıkma konusunda bir sorumluluğumuz var. Geçmişe sahip çıkma anlamında, buradaki anma törenlerinin daha iyi, daha üst seviyede, daha aktif şekilde yapılmasını da ilçe kaymakamlığı olarak gönlümden geçiriyorum” diye konuştu.
TTK’nın yanında Ermaden’in de nisan ayında faaliyete başlayacağını belirten Kaymakam Çorumluoğlu, bugün açılışı yapılacak Kömür Galerisi simülasyonu alanı için katkılarından dolayı, Belediye, TTK ve galeriyi kuranlara teşekkür etti. Çorumluoğlu, “Gönlümdeki şudur; Ereğli’de ciddi bir maden galerisinin olması, ciddi bir çelik m üzesinin olması, bunun da dışarıdan gelen ziyaretçiler tarafından ziyaret edilmesi. İnşallah ortak bir çalışma çabası içindeyiz. Biz Ereğli’ye böyle bir  hizmeti kazandırabilirsek, biz de kömüre gereken değeri vermiş oluruz” dedi.
Programın ardından öğrenciler ve katılımcılara Ereğli Belediyesi tarafından hazırlanan Uzun Mehmet’i ve Kömürün bulunuşunu anlatan çocuk kitabı dağıtıldı.

AdminAdmin