YEREL
Giriş Tarihi : 01-11-2022 13:35

ERTUĞRUL:"BU AVCILIK DEĞİL YOK ETME KARARI!"

Cumhuriyet Halk Partisi Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Op.Dr.Eylem Ertuğ ERTUĞRUL, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından Kasım ayı içerisinde 6 Kasım günü boğaz gemi trafiğine kapatılarak endüstriyel balıkçılığa izin verilmesi kararının sürdürülebilir avcılığa ve bölge balıkçılık faaliyetlerine büyük zarar veren bir karar olduğunu söyledi.

ERTUĞRUL:

Cumhuriyet Halk Partisi Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Op.Dr.Eylem Ertuğ ERTUĞRUL, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından Kasım ayı içerisinde 6 Kasım günü boğaz gemi trafiğine kapatılarak endüstriyel balıkçılığa izin verilmesi kararının sürdürülebilir avcılığa ve bölge balıkçılık faaliyetlerine büyük zarar veren bir karar olduğunu söyledi.

CHP Kdz.Ereğli İlçe Başkanı Op.Dr.Eylem Ertuğ ERTUĞRUL, konuyla ilgili yaptığı açıklamada bu kararın boğazda bir kapan kurarak gelen geçen tüm balığı yakalamak anlamına geldiğini iddia ederek, “Yani aslında bir yok etme planı. Bir avuç azınlığın bir anlık kazanç uğruna gelecek nesillerin haklarını ihlal etme aymazlığı”dedi.

ERTUĞRUL, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Değerli hemşehrilerimiz,

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından  'İstanbul Boğazı’nda ekonomik değeri yüksek olan palamut, lüfer, çinekop, torik ve hamsi gibi balıkların Boğaz geçişlerinin en yoğun olduğu Kasım ayı içerisinde 6 Kasım günü boğaz gemi trafiğine kapatılarak endüstriyel balıkçılığa izin verileceği bildirilmiştir.

Bu karar biyolojik olarak sürdürülebilir avcılığa ve bölgemiz balıkçılık faaliyetlerine büyük zarar veren bir karardır. Bu karar Boğazda bir kapan kurarak gelen geçen tüm balığı yakalamak anlamına geliyor. Yani aslında bir yok etme planı. Bir avuç azınlığın bir anlık kazanç uğruna gelecek nesillerin haklarını ihlal etme aymazlığı. 

Boğazlarımız biyolojik koridordur. Bu dar koridorda saymış olduğumuz balık türleri belli bir mesafeyi katledip döngülerini tamamlamak, üremek için geçmek zorundadır. Bu kararla tüm boğaza ağ gerilmiş olacak. Geçişler önlenecek. Orada bir soykırım gerçekleşecek. Oysa Türün devamlılığı için balıklar boğaza girdikten sonra göç edebilmeli ve yumurtlama yapacağı bölgelere ulaşabilmelidir ki üresinler. Üresin ve çoğalsınlar ki seneye tekrar bölgemize gelebilsinler.  Balıkçılarımızda geçimlerini sağlamaya devam edebilsinler.

Bilindiği üzere bölgemizde balıkçılıkla geçimini sağlayan pek çok emekçimiz vardır. Endüstriyel balıkçılık yapan gırgırlar boğazda balıklar Karadeniz’e girmeden veya terk etmeden katliam düzeyinde balık yakalayacak, balıklar bölgemize geçemeyecektir. Bunun sonucunda balıkçılıkla geçimini sağlayan dostlarımızın kazancına büyük darbe vurulacaktır.

Zaten artan maliyetler yüzünden kar oranları düşen balıkçılarımız daha fazla zarar görecektir. Balığın bol olduğu dönemlerde şehrimize dışarıdan gelen büyük şirketlere ait büyük tekneler balığı adeta silip süpürmekte, kamyonlarına yükleyip şehir dışına binlerce ton balığı taşımaktadırlar. Çoğu zaman balığın kaynağı olan şehrimizde balığı dışarıdan daha pahalıya yemek zorunda kalıyoruz. Bu büyük teknelere kazandıkları yetmiyor ki boğazda göç eden balıkları da avlamak istiyorlar.

Yakın dönemde amatör balıkçılarımızın avlanma için kullandıkları olta sayılarına takılan iktidar saçma bir yönetmelik yayınlayıp balıkçılarımızı gereksiz yere zora sokmuştu. Şimdi de bu kararla denizlerimizdeki balık popülasyonunu korumak yerine sermaye sahiplerini mutlu etmeyi tercih ediyorlar.

Bu karar sonucunda önümüzdeki dönemlerde bölgemizde balık popülasyonunun azalacağı ve balık kıtlığına yol açacağı bu işi dürüstçe yapan herkesçe öngörülmektedir.  Ama bu kararı alanlar neye göre kimin için bu kararı aldılar. Akıl, bilim niçin geri planda kaldı, kazanç hırsı öne çıktı. Bunlar başta balıkçılarımız olmak üzere tüm halkımızca sorgulanmalıdır.

Bu bir ilktir. Bu sezon bir gün, önümüzdeki sene 5 gün, bu her sene artacaktır. Bölge balıkçılık ekonomimize ve balık popülasyonumuza zarar verecektir. Bütün dünyada sürdürülebilir avcılık ön plana çıkarılırken, karar mercileri hala yarını düşünmeden kararlar alıyorlar. Bu karardan ivedilikle dönülmelidir.

Elinizi denizlerimizden, balıkçılarımızdan çekin. Bu kararla endüstriyel balıkçı tekne sahiplerini memnun ediyorsunuz ama bizim Ereğlili balıkçılarımız nasıl geçinecek???”

AdminAdmin